26 oktober 2009

Hot Potatoes

Vrijdag 23/10/09 hebben we het gratis programma Hot Potatoes leren kennen en gebruiken.
Dit programma biedt de mogelijkheid om op een snelle manier hele leuke, gevarieerde vragen aan de leerlingen te stellen.
Zo kun je als leerkracht kiezen uit het creëren van een kruiswoordraadsel, een 'gatentekst', meerkeuzevragen, het plaatsen van de antwoorden in de juiste volgorde of het matchen van vraag en antwoord.
Verder zijn er nog een aantal extra's die je naar believen kunt instellen zoals het al dan niet geven van een hint, instellen van een klok, score,...

In elk vakgebied kunnen oefen- of herhaalmomenten volgens mij gebeuren aan de hand van Hot Potatoes. Dit programma is zeker niet vakgebonden!

Voorbeeld:

bloedsomloop_cloze
bloedsomloop_cross
bloedsomloop_match
bloedsomloop_mix
bloedsomloop_quiz







19 oktober 2009

Webquest

Vrijdag hebben we geleerd hoe een webquest te maken en te gebruiken in de klasomgeving.
Een webquest is een uitdagende en goed gestructureerde opdracht die leerlingen begeleid zelfstandig of in groep kunnen oplossen. Ze halen hun informatie uit verschillende (afgebakende) bronnen op het internet.
Op een webquest wordt vermeld op welke manier de leerlingen beoordeeld worden, een zeer transparante manier van evalueren dus.
Verder vinden we ook een pagina voor collega-leerkrachten waarin nuttige informatie zoals beginsituatie, werkwijze,... wordt vermeld.
Toen ik hoorde dat het maken van een webquest gelijk stond aan het maken van een website, kreeg ik toch even schrik.
Een website maken, dacht ik, kan ik dat wel?
Maar ik nodig iedereen uit om dit te proberen.
Het is een leeractiviteit die volgens mij in alle vakgebieden gebruikt kan worden.
Eenvoudige leerinhouden zoals 'Hoe verlichten we ons huis? Soorten
lichtbronnen.'
, 'Voedselketen' en 'Soorten voorbehoedsmiddelen.' kunnen de leerlingen begeleid zelfstandig doornemen.

18 oktober 2009

Blog

Mijn blog aanmaken verloopt relatief vlot, ook al neem ik dit onderdeel zelfstandig door. Wel heb ik eventjes moeten zoeken op het plaatsen van een hyperlink op een geselecteerde tekst.
Voorbeeld: http://leerplatform-fybi.blogspot.com/

Ook voor leerlingen is het creëren van een blog zeker haalbaar. Met instructieblaadjes, een powerpoint, ... kunnen ze dit begeleid zelfstandig of in groep aanmaken in de klas.
Zowel voor fysica als voor biologie vind ik een blog interessant voor het bijhouden van laboresultaten, verslaggeving over evolutie herbarium, ...
Hieronder vind je kort een voorbeeld uitgewerkt van hoe een leerling de verschillende gevonden planten en bomen telkens in kaart brengt.

Herbarium

Woensdag 14/10/2009
Zachte berm
Akkerdistel


Zaterdag 18/10/2009
Loofbos
Zomereik